FAQ

Veel gestelde vragen over Uitgewassen beton

Uitgewassen beton wordt ook wel gewassen of geborsteld beton genoemd doordat de structuur van het oppervlak deels mee bepaald wordt door het ‘uitwassen’ met een hogedrukreiniger of het uitborstelen. Hierdoor voelt het ruw aan en heeft het een bepaald reliëf.

Het beton bevat granulaten beschikbaar in talloze soorten, maten en kleuren. Wanneer het gestort wordt, wordt er een bindingsvertrager aangebracht, waardoor de toplaag van het beton niet zal uitharden. Vervolgens wordt deze laag verwijderd door een combinatie van mechanisch borstelen en het gebruik van een hogedrukreiniger. Dit zorgt ervoor dat het granulaat zichtbaar wordt en het beton zijn ruw effect krijgt.

Daarna kun je eventueel nog kiezen voor een extra beschermende laag als afwerking. Ook kan er aan het beton een kleurstof toegevoegd worden voor een aparte uitstraling.

Uitgewassen beton heeft heel wat verschillende toepassen en wordt onder andere door veel gemeentes gebruik voor stukken openbare weg, fietspaden, pleinen en parkings. Doordat het geen saai, grijs beton is, maar een structuur van granulaat bevat, heeft het een speelser, authentiek effect en is het minder glad.

Ook particulieren hebben de voordelen van gewassen beton ontdekt. Dankzij de vele mogelijkheden met diverse soorten granulaat en eventuele kleurstoffen, kun je de buitenkant van je woning een geheel unieke stijl geven. Het wordt dus niet alleen voor praktische uitvoeringen zoals een oprit gebruikt, maar ook voor het esthetisch effect bij bijvoorbeeld een tuinpad of terras.

Er zijn drie mogelijke types geborsteld beton: micro-uitgewassen, normaal uitgewassen en ruwer uitgewassen. Samen met het type granulaat bepaalt dit de look en feel van het oppervlak. Zo heb je keuzen tussen onder andere: grind, basalt en zandsteen, maar ook dolomiet, witte graniet en vittel. Hierdoor gebruiken sommige mensen het micro-type gewassen beton ook wel voor muren of voor binnenvloeren.

Doordat uitgewassen beton uit zoveel verschillende samenstellingen kan bestaan, is het onmogelijk om er een vaste prijs op te kleven. Bovendien speelt ook de ondergrond en de dikte van het beton een grote rol.

Je kunt de prijs natuurlijk proberen te drukken door bijvoorbeeld zelf je oprit met uitgewassen beton aan te leggen, maar dit raden we om diverse redenen ten zeerste af. Wil je een optimaal, duurzaam resultaat, laat je beton dan gieten door een gespecialiseerd vakman. Dit is uiteraard wat duurder, maar zal op lange termijn goedkoper uitkomen. Indien uitgewassen beton volgens de regels van de kunst aangelegd wordt, gaat het namelijk een leven lang mee. Bovendien krijg je van een betrouwbare vakman een goede garantie.

De elementen die mee de prijs bepalen zijn:

  • Het uitvoeren van de nodige funderingswerken en de dikte ervan afhankelijk van de bestemming.
  • De dikte van het uitgewassen beton.
  • De samenstelling van het gewassen beton en het gekozen type granulaat.
  • De eventuele extra toegevoegde kleurstoffen.
  • Eventuele extra afwerkingen zoals het aanbrengen van een beschermende laag.
  • De bereikbaarheid van de locatie. (Kan de stortwagen er meteen bij of moet er gebruik gemaakt worden van een mixerpomp die langere afstanden kan overbruggen?)

Ruwweg geschat kost uitgewassen beton uitgevoerd door een gespecialiseerd vakman tussen de 40 euro en 60 euro per m2.

Wens je graag een prijs op maat? Vraag dan gerust vrijblijvend een gratis offerte aan.

Een gepolierde betonvloer of polybetonvloer is een massief gegoten vloer van minstens 7cm dik. Na het storten van het beton maakt de plaatser de toplaag glad en egaal met behulp van een vlindermachine waardoor er ook soms gesproken wordt van een gevlinderde betonvloer.

Gepolierd beton kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het wordt vaak aangewend bij nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten en bij de aanleg van opritten en terrassen. Binnenshuis zie je het voornamelijk terug in de hall, badkamer, living,…

We zetten even de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

VOORDELEN:

  • Een polybeton vloer is volledig naadloos waardoor het gemakkelijker is om te plaatsen. (er hoeft geen rekening gehouden te worden met evenwijdige lijnen ten opzichte van de muren) Bovendien is het hygiënischer omdat er geen vuildeeltjes tussen de naden blijven vastzitten.
  • Het is goedkoper dan tegelvloeren, afhankelijk uiteraard van het type tegel dat je kiest.
  • Polybeton is verkrijgbaar in heel wat kleurschakeringen. Ook qua structuur en glansgraad heb je verschillende opties.
  • Heel wat mensen verkiezen polybeton boven tegels omwille van het tijdloze karakter van een gepolierde betonvloer.
  • Het is erg gemakkelijk in onderhoud. Geïmpregneerd gepolierde betonnen vloeren zijn langdurig beschermd tegen vetvlekken en vuil. Het volstaat vaak om de vloer regelmatig te vegen of te stofzuigen en af en toe met water en natuurlijke zeep te reinigen.

NADELEN:

  • Door temperatuurschommelingen kan gepolierd beton uitzetten en krimpen waardoor je kleine scheurtjes kunt krijgen.
  • Daarnaast zijn temperatuurschommelingen vaak de oorzaak van ‘schotelvorming’. Dit betekent dat je vloer lichtjes bol komt te staan.
  • Polybeton is nooit volledig egaal. Zelfs de meest ervaren plaatser kan geen 100% egale vloer garanderen.

VERGELIJKING MET UITGEWASSEN BETON:

  • Prijs: Gepolierde betonvloer is vaak een stuk duurder dan uitgewassen beton. De prijzen kunnen variëren van 40 euro tot 150 euro per m2, wat bij gepolierd beton 40 à 60 euro per m2 is.
  • Binnen/buiten: Polybeton wordt zowel voor binnen- als buitentoepassingen gebruikt, terwijl gewassen beton toch vooral voor buitengebruik dienst doet.
  • Onderhoud: Bij gewassen beton kan vuil zich iets makkelijker vastzetten. Polybeton is dus iets onderhoudsvriendelijker.
  • Veiligheid: Uitgewassen beton is door zijn ruw oppervlak dan weer minder glad dan gepolierde betonnen vloeren wat vooral bij regen en vriestemperaturen een voordeel is.

Printbeton wordt ook wel gestempeld beton genoemd en is een trend die komt overgewaaid uit Amerika. Het is een duurzaam alternatief voor wie houdt van een ondergrond met natuursteen, hout of kasseien, maar niet van het onderhoud dat er komt bij kijken.

Daarnaast bestaat printbeton in elke denkbare kleur en is ook een eigen ontworpen print mogelijk. Hierdoor kan het volledig gepersonaliseerd worden naar eigen smaak en wensen.

Het gewenste patroon wordt verkregen door het gebruik van mallen in verschillende vormen en maten. Ook kan men het gewenste patroon bekomen met stencils. Dit zijn een soort kartonnen patronen die voegen drukken in het oppervlak. Het is de ideale methode om een tegelmotief te creëren door zijn minimale printdiepte.

Printbeton wordt al jaren toegepast bij de aanleg van bijvoorbeeld rotondes of voetpaden, maar de laatste jaren wordt het ook steeds populairder bij particuliere woningen. Hier wordt het voornamelijk gebruikt voor opritten of terrassen.

Door zijn veelzijdigheid en de diverse ‘vormen’ die erin ‘gestempeld’ kunnen worden is het de ideale oplossing om een uniform geheel te creëren met je woning en tuin. Zo wordt er voor opritten vaak voor ‘klinkers’ met een omranding gekozen en is de natuurlijke houtlook het populairst voor terrassen. Het grote voordeel hierbij is dat je van een terras uit printbeton veel langer kunt genieten zonder dat er slijtage optreedt.
Ook binnenshuis zien we wel eens printbeton zoals in een garage of loods, maar ook als sfeerbepalend element in een veranda of leeftuimte.

De voordelen van printbeton zijn te vergelijken met die van uitgewassen beton. Met prijzen tussen de 50 en 80 m2 is gestempeld beton echter iets duurder dan geborsteld beton.

Contact

Heb je vragen, contacteer mij gerust vrijblijvend!